Kręgowce zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, białka oraz witaminy. Składniki te są ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Warto jednak wiedzieć, jak często powinno się jeść ryby.
Raz w tygodniu
Zbyt duża ilość zbędnej tkanki tłuszczowej to problem wielu osób. Warto zatem spożywać ryby, by nie przybrać na wadze. Stanowią one bowiem źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które chronią organizm przed odkładaniem się zbędnych kilogramów. Spożywanie ryb niweluje również ryzyko rozwoju cukrzycy. Porcja łososia ma około 150 gramów. Zawiera ona około 16 g zdrowych tłuszczów. Jest to zbyt mała dawka, by przez cały tydzień ludzki organizm funkcjonował w prawidłowy sposób. Rzadkie spożywanie ryb może również powodować powstawanie zniekształceń kośćca.
Trzy porcje w ciągu tygodnia
Kwasy omega-3 są zalecane dla osób, zmagających się z zaburzeniami kognitywnymi. Regularne spożywanie ryb trzy razy w tygodniu pozwala zachować odpowiednią równowagę psychiczną oraz właściwą pracę umysłu. Witamina D zawarta w łososiu MOWI umożliwia wchłanianie niezbędnego dla organizmu wapnia. Spożywanie ryb niweluje również ryzyko powstania szkodliwych zakrzepów krwi.
Wybór ma znaczenie
Warto pamiętać, że ryby mogą zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć. Zdrowy organizm nie ma jednak problemu z usunięciem jej. Dzieci, kobiety ciężarne oraz te karmiące piersią powinny jednak uważać na rtęć. Jej największe stężenie jest w rekinie, makreli oraz mieczniku. Matki oraz dzieci nie powinny więc jeść tego typu ryb. Zdrowe osoby także powinny zwracać uwagę na zawartość metali ciężkich. Należy zatem sięgać po kręgowce morskie, mające sporą ilość tłuszczu. Duże znaczenie ma również to, z jakiego źródła dana osoba kupuje rybę. Najlepiej korzystać z oferty sprawdzonych hodowców.
Ryby powinno się jeść regularnie. Niedobór zawartych w nich składników odżywczych może niekorzystnie odbić się na pracy ludzkiego organizmu. Warto zatem przygotowywać dania na bazie ryb kilka razy w ciągu tygodnia.