Z pośród warzyw nie ma zdrowszych, jak czosnek i jego siostra cebula. Cebula jest warzywem, które ludzie uprawiali już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Ceniono ją za dziesiątki dobroczynnych właściwości, jakie posiada. Wśród nich są właściwości odżywcze i lecznicze. Cebula rośnie we wszystkich krajach i wszędzie jest bardzo doceniana. Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię bez cebuli i czosnku. W każdym domu znajduje się jedno i drugie warzywo. A nawet, gdy ktoś nie lubi czosnku ze względu na jego specyficzny i intensywny zapach, to nie stroni od cebuli. Można zaryzykować twierdzenie, że cebulę lubią wszyscy. Można ją spożywać na surowo, jak i po obróbce cieplnej.
Oczywiście najzdrowsza jest surowa cebula i nie jest też zbyt kaloryczna. Dużo więcej kalorii posiada wtedy, gdy jest smażona. Dlatego nie każdy może ją spożywać. Albo nie w takich ilościach, jakby chciał. Na pewno nie powinny jeść jej osoby z nadwagą i ludzie otyli. Oraz ludzie posiadający przeciwwskazania zalecone przez lekarza. W każdym razie smażona cebula a odchudzanie nie idą w parze. I najlepiej takiego dania unikać.
Cebula nie jest jednakowa. Różni się od siebie kolorem i pewnymi właściwościami. Mamy cebulę żółtą, cebulę czerwoną, cebulę cukrową, dymkę i szalotkę. Najbardziej popularna jest żółta cebula, której używamy w naszych kuchniach. Posiada ona mocny zapach wchodzący w oczy i drażniący błony śluzowe nosa. Cebula czerwona choć nie jest tak popularna, jak cebula żółta, lecz z każdym rokiem wzrasta jej popularność. Dzięki temu, że posiada bordowy kolor bardzo ładnie prezentuje się z innymi warzywami, które nie posiadają jaskrawej barwy. I dlatego używana jest do sałatek i surówek.
Cebula czerwona w smaku jest delikatniejsza i dlatego bardziej odpowiada niektórym osobom podobnie, jak cebula cukrówka. Cebula cukrowa ma jeszcze bardziej delikatniejszy smak i zapach od cebuli czerwonej. Dlatego często spożywana jest na surowo, jako dodatek do sałatek, czy kanapek. Cebula dymka jest najmniejszą z cebul i sprzedawana jest w pęczkach razem ze szczypiorkiem. Można ją marynować, dodawać do sałatek, kanapek, a także do mięs pieczonych. Nie należy smażyć cebuli dymki, gdyż smażona wytwarza gorzki smak. Natomiast cebula szalotka jest jasno różowego koloru i bardzo podobna do czosnku.
Cebula wspomaga odchudzanie, gdyż dzięki wielu enzymom usprawnia trawienie, czym przyspiesza metabolizm. Jeżeli więc smakuje nam cebula a odchudzanie jest w naszym przypadku konieczne, to nie strońmy od tego jednego z najzdrowszych i najstarszych warzyw na świecie. Poza wspieraniem odchudzania cebula dzięki zawartości glikozydy. A w tym najważniejszego składnika, czyli dwusiarczku alilo-propylowego posiada szereg właściwości leczniczych. Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku.
Zarówno czosnek, jak i cebula zapobiega infekcjom, ma działanie przeciwzapalne i działanie wykrztuśne, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, uodparnia organizm, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zapobiega zakrzepom, reguluje ciśnienie krwi, rozrzedza krew, zapobiega powstawaniu zakrzepów, zapobiega cukrzycy, obniża poziom cukru w organizmie, obniża cholesterol, wzmacnia układ nerwowy. Cebula to również dobry lek na blizny, oparzenia, wrzody. A wszystko dzięki licznym witaminom. Witaminie A, B, C, E. I minerałom, jak wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk.
Gdy stoimy u progu odchudzania, to czas na zmianę diety i zmianę stylu życia. Dieta podczas odchudzania musi być tak skomponowana, aby zapewniała organizmowi wszystko, czego potrzebuje do dobrego funkcjonowania. A jednocześnie musi być taka, aby nie przekraczała dziennej normy kalorycznej. Najlepiej ustalić ją z pomocą dietetyka. Gdyż koniecznie musi być zbilansowana i dostarczać tłuszczów, białek, węglowodanów w takich ilościach, jakie zakłada dieta odchudzająca. Dieta taka dostosowana jest do wagi pacjenta, wieku, wzrostu, płci i aktywności ruchowej. Gdy nadwaga jest kilkukilogramowa można spróbować samemu zrzucić np. 10 kilogramów. Lecz przy dużej nadwadze lub otyłości dieta powinna być przeprowadzana pod nadzorem dietetyka.