Precz z glutenem!

Grejpfruty posiadają mnóstwo zalet korzystnych dla zdrowia: są cennym źródłem witamin C oraz beta-karotenu, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość organizmu. Mają pozytywny wpływ na serce, zmniejszając poziom cholesterolu oraz regulując ciśnienie. Grejpfruty są także istotnym elementem diet odchudzających – mają mało kcal oraz pobudzają przemianę materii.

Grejpfrut na odchudzanie
Grejpfrut zdobył popularność jako główny element diety odchudzającej ze względu na panujące przez lata przeświadczenie, iż zawiera on substancje, jakie pobudzają przemianę materii oraz usprawniają przemianę tłuszczów. Owej teorii nie udało się naukowo udowodnić. Dowiedziono jednakże szeregu prozdrowotnych właściwości grejpfrutów, jakie czynią je niezbędnym elementem prawidłowej diety – nie jedynie takiej, jaka służy utracie niepotrzebnych kilogramów.

Grejpfruty stanowią bardzo cenne źródło witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Systematyczne jedzenie tychże cytrusów wspiera wytrzymałość. Hamuje także niekorzystne oddziaływanie wolnych rodników, tym samym obniżając zagrożenie zachorowań na raka oraz hamując mechanizmy starzenia się organizmu. Zamknięte w grejpfrutach substancje wpływają pozytywnie na układ krwionośny (m.in. zmniejszają poziom „szkodliwego” cholesterolu we krwi), wątrobę, nerki lub kondycję skóry.

Z punktu widzenia diety odchudzającej grejpfruty są właściwą pozycją w menu, gdyż dostarczają tylko 42 kcal w 100 g owocu. Składają się zwłaszcza z wody. Dzięki ogromnej zawartości błonnika pokarmowego na długo po zjedzeniu pozostawiają poczucie sytości. Mają niewielki indeks glikemiczny – niewielkie wytwarzanie insuliny wiąże się z większym spożyciem rezerw tłuszczu. Obecne w grejpfrutach flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspierają diety oczyszczające.

Dieta grejpfrutowa – rezultaty

Stała obecność grejpfrutów w diecie służy dobremu zdrowiu oraz szczupłej figurze. Jednakże chociażby najzdrowszy artykuł, jedzony w nadmiarze, może zaszkodzić, identycznie jak usunięcie z jadłospisu pewnych elementów wzmacniających. Dieta grejpfrutowa jest nieskomplikowana, stosunkowo mało wymagająca oraz gwarantuje natychmiastowe rezultaty, lecz w związku z dosyć długim okresem trwania ma negatywny wpływ na zdrowie. Może wywoływać zmęczenie, zmożenie, kłopoty z uwagą, zawroty oraz ból głowy, laksację czy zaparcia, zakłócenia pracy nerek oraz wątroby, odwodnienie. Co więcej, jej efekty zazwyczaj nie są trwałe. Za mała ilość zjadanych kalorii sprawia bowiem, iż organizm przestawia się na oszczędne wydatkowanie energii, co doprowadza do spowolnienia metabolizmu. W konsekwencji u większości osób po ukończeniu odchudzania pojawia się efekt jo-jo.

Grejpfrut a ciąża
Grejpfruty zawierają dużo kwasu foliowego, więc zalecane są kobietom w ciąży. Kwas foliowy to odmiennie witamina B9, jaka oddziałuje na odpowiedni rozwój płodu, i w szczególności na rozwój jego układu nerwowego. Pomaga także pokonać niedokrwistość ciążową. Grejpfruty stymulują pracę jelit, więc także mogą być jedzone podczas zaparć ciążowych.

Grejpfrut a cukrzyca
Grejpfruty mają niewielki indeks glikemiczny, więc są korzystne dla osób zmagających się z cukrzycą i zdrowych – w prewencji owej choroby.

Grejpfruty hamują mechanizm rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują poziom glukozy we krwi i podnoszą nadwrażliwość komórek na insulinę. Są więc zalecane nie jedynie diabetykom, ale również osobom cierpiącym na insulinooporność.

Są także niskokaloryczne – jeden grejpfrut zawiera blisko 40 kalorii. Poza tym dzięki temu, że zawierają błonnik, podnoszą poczucie sytości.

Grejpfruty dobre na serce
Grejpfruty mają pozytywny wpływ na serce – zmniejszają poziom cholesterolu oraz ciśnienie arterialne, zapobiegają miażdżycy. Badania dowiodły, iż czerwone grejpfruty są lepsze aniżeli pozostałe odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają także najwięcej likopenu oraz karotenoidów – mocnych przeciwutleniaczy, jakie zabezpieczają przed arteriosklerozą, nowotworami oraz przedłużają młodość. Osoby, jakie mają podniesiony poziom cholesterolu, powinny spożywać grejpfruty z błonkami, ponieważ obfitują one w obniżający go błonnik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here