Apiterapia jest to metoda leczenia chorób schorzeń, która wykorzystuje naturalny, unikatowe właściwości produktów pszczelich. Taka taka forma jest całkowicie bezpieczna, a przeciwwskazaniem do jej stosowania jest uczulenie na produkty pszczele. Produkty te, określane są fachowe jako apiterapeutyki i wykorzystywane są w dermatologii, pediatrii, kardiologii oraz ortopedii. W czym dokładnie jest apiterapia? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/apiterapia-lecznicze-wlasciwosci-produktow-pszczelich/
Apiterapia – czym jest?
Apiterapia jest to rodzaj medycyny niekonwencjonalnej, który sprowadza się do wykorzystywania leczenia właściwości produktów pszczelich, takich jak na przykład pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, miód, a także jad pszczeli. Pyłek kwiatowy jest jednym z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Zbierany jest przez nie z kwiatów, a podczas wchodzenia do ula w tyłek jest stosowany z odnóży pszczelich i mieszany wraz z miodem i wydzieliną gruczołów płciowych.
Pyłek kwiatowy – co zawiera?
Skład łuku kwiatowego wchodzą liczne makro i mikroskładniki. Głównym składnikiem pyłku są węglowodany, białka, a także tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Innymi składnikami są minerały i pierwiastki śladowe, związki fenolowe, witaminy oraz terpentyny. Co więcej w pyłku kwiatowym nie brak silnych antyoksydantów, takich jak flawonoidy i liczne enzymy.
Należy mieć jednak na uwadze, że aby skład pyłku kwiatowego był odpowiedni, w dużym stopniu odpowiada za to źródło pochodzenia, geograficznego, warunki klimatyczne, a także rodzaj gleby.
Pyłek kwiatowy i miód – zastosowanie
Pyłek kwiatowy oraz miód są to substancje o wysokiej aktywności biologicznej i dużym stopniu przyswajania. Nie brak w nich związku o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, a także olejków eterycznych czy kwasów organicznych. To właśnie dlatego produkty te Sprawdzają się idealnie jako produkty wspomagające leczenie infekcji bakteryjnych.
Apiterapia wykorzystywana jest w celu wspomagania naturalnej odporności organizmu. Składniki zawarte w miodzie wykazują się niezwykle korzystnym wpływem na serce, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizuje ciśnienie oraz redukuje powstawanie zmian miażdżycowych. Produkty pochodzenia pszczelego wpisywał się idealnie w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, a także wspomaga pracę mózgu i wykazują działanie nasenne.
Zobacz też: http://www.zdrowakroplakrwi.pl/akupresura-czym-jest-i-jak-dziala/