Olej lniany

0
2810

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina oleista, towarzysząca ludziom od wieków. Stosowany był do wyrobu tkanin, lin oraz niewątpliwie oleju. Olej lniany tłoczony jest z dojrzałych nasion lnu metodą „na zimno” t.j w niezwykle niskich temperaturach. Ma nieco żółtawe ubarwienie, charakterystyczny zapach oraz nieco orzechowy smak. Uważany jest poprzez specjalistów oraz dietetyków za jeden spośród najzdrowszych, dostępnych na rynku olejów roślinnych.

Olej lniany: wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Duża ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma istotne znaczenie. Nasz system nie jest w stanie sam ich wygenerować, poprzez co muszą być przekazane wraz z jedzeniem. Są one potrzebne do właściwego przewozu lipidów we krwi, natomiast szczególnie cholesterolu. Zmniejszają równocześnie jego pełen stan. Zwłaszcza korzystnie na metabolizm cholesterolu HDL oddziałują kwasy z grupy omega-3. Wywołują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uważanego poprzez naukowców za największego sprzymierzeńca w konfrontacji z arteriosklerozą.

Omega-3 oraz omega-6 w odpowiednich proporcjach

Olej lniany charakteryzuje się bardzo dobrymi proporcjami kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Kwas α-linolenowy należy do owej pierwszej klasy oraz stanowi przeszło 50% wszelkich zamkniętych w tymże oleju tłuszczów. Przejawia działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Olej lniany składa się również w 10-15% z kwasu linolowego, należącego do klasy omega-6. Za duże zjedzenie kwasów omega-6 funkcjonuje prozapalnie oraz komplikuje dostęp systemu do kwasów omega-3.

Dozowanie oleju lnianego

Ilości oleju lnianego powinny być określone samodzielnie, gdyż każdy ma odmienne zapotrzebowanie. Dorosła osoba może stosować do 6 łyżeczek oleju lnianego dziennie. Olej lniany w większych ilościach może wywołać rozwolnienie. Jednakże owe większe ilości rozpoczynają się od szklanki. Tenże typ oleju nieprawidłowo znosi np. opiekanie. Traci własne ważne wartości. Niewątpliwie olej lniany to tłuszcz, zatem nie można przesadzić z jego zużywaniem. Poplecznicy tego oleju mówią, iż winno się nim zmienić wszelkie odmienne tłuszcze, szczególnie powstawania zwierzęcego, jak smalec oraz masło.

Więcej artykułów na temat olejów naturalny znajdziesz tutaj: https://niwki.pl/naturalne-oleje-ciekawostki/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here