Olej kokosowy na odchudzanie

Olej kokosowy uzyskiwany jest orzechów palmy kokosowej rosnącej w klimacie tropikalnym. Na szczęście orzechy kokosowe są mocne oraz mogą być transportowane, więc chociażby w Polsce znajdziemy je w świeżej formie. Przy zakupie należy jednakże pamiętać, żeby wstrząsnąć orzechem oraz upewnić się, iż w środku znajduje się wartościowe mleko. Wyschnięty orzech jest bowiem niejadalny. Już od dawna pośród plemion wyspiarskich kokos znany był ze swoich licznych wykorzystań oraz pozytywnych właściwości zarówno dla zdrowia jak również urody. Należałoby o nim pamiętać zarówno przy produkcji domowych kosmetyków, alkoholi lub gotowaniu normalnych pokarmów.

Olej kokosowy – właściwości
Olej kokosowy zawiera mnóstwo elementów mających korzystny wpływ na organizm. Są pośród nich witaminy z grupy B i witamina C oraz E. Jego skład jest także możny w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jakie nie wywołują zwiększenia poziomu cholesterolu. Spośród nich najistotniejszą funkcję gra kwas laurynowy. W ludzkim organizmie transformuje się on w monolauryn, jaki ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Zbliżone działanie przejawia także wchodzący w skład oleju kokosowego kwas kaprylowy.

Nadmienione wcześniej średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie muszą być trawione przez pęcherzyk żółciowy. Z tego względu olej kokosowy zaleca się osobom, u jakich został on usunięty.

Olej kokosowy na odchudzanie
Olej kokosowy jest pozytywny zarówno dla cukrzyków, jak również dla osób borykających się z otyłością. Pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny oraz uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca efekty insulinooporności. Olej kokosowy nie jedynie zaspokaja apetyt oraz pobudza metabolizm, ale również pomaga w wykorzystaniu cukru. Wszelkie owe czynniki wywołują, iż olej kokosowy jest najdoskonalszym wyborem dla tych, jacy martwią się o własną wagę. Mnóstwo z przepisów zawartych w książce Cud maki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy wymaga wykorzystania dużej ilości tłuszczu. Mąka kokosowa zawiera go blisko 10%, więc trochę więcej, aniżeli większość odmiennych mąk. W wielu przepisach należy użyć także masła lub oleju kokosowego. Poszczególni martwią się, iż jeśli uzupełnią własną dietę w tłuszcz, będą jeść kolejne ilości kalorii, przez co przytyją. Nic takiego jednakże się nie wydarzy. Wprost odwrotnie. Reguła ta dotyczy szczególnie oleju kokosowego.

Olej kokosowy a poziom cukru we krwi
Olej kokosowy pomaga również w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz przeciwdziałaniu rozwinięcia się insulinooporności, jaka jest jedną z podstawowych przyczyn tycia. Gdy spożywa się węglowodany, układ pokarmowy rozkłada je na cukry proste oraz uwalnia do krwiobiegu. Mowa tutaj o węglowodanach podlegających trawieniu – cukrze oraz skrobi – a nie błonniku. Do transportu cukru z krwi do komórek niezbędna jest insulina. Komórki stosują cukier jako paliwo metabolizmu. Bez insuliny cukier stale krążyłby we krwi, natomiast komórki obumierały z głodu. Stężenie cukru we krwi mogłoby być niewątpliwie duże, lecz bez insuliny ani jedna jego część nie przedostałaby się do komórek, gdzie jest potrzebny. Mnóstwo osób uodparnia się na insulinę, co znaczy, iż ich komórki przestają na nią odpowiadać. Kiedy do tego dochodzi, poziom cukru we krwi rośnie, i komórki głodują. To z kolei doprowadza do szeregu kłopotów zdrowotnych, razem z cukrzycą oraz nadwagą.

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, czemu osoba szczupła może zjeść tonę jedzenia oraz nie utyć chociażby trzech dekagramów, podczas kiedy tobie starczy ciasteczko, żebyś utył trzy kilo? A przynajmniej tak się wydaje. Przyczyną jest właśnie insulinooporność. Cierpi na nią większość osób mających nadwagę. Z owego względu potrawy zawierające dużo węglowodanów stanowią większy kłopot aniżeli dietetyczny tłuszcz. On nie zwiększa poziomu cukru we krwi – robią to węglowodany. Gdy we krwi rośnie poziom cukru, trzustka odbiera sygnały zmuszające ją do produkcji insuliny. Jeśli komórki się na nią uodporniły, to potrzeba zdecydowanie większej ilości tego hormonu, aby przezwyciężyć barierę komórkową oraz wprowadzić do nich cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *