Gluten to białko występujące w zbożach
fot. Pixabay.com

W ostatnich latach nietolerancja glutenu, który znajduje się w zbożach takich jak pszenica, jęczmień czy żyto, stała się dość powszechnym i szeroko dyskutowanym problemem. Jej najcięższą postacią jest celiakia, która dotyka około 1 procenta całej populacji. Co świadczy o tym, że mamy problem z tolerowaniem glutenu?

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/nietolerancja-glutenu-powszechne-objawy/

Układ trawienny a objawy nietolerancji glutenu

O nietolerancji glutenu mogą świadczyć różnego rodzaju objawy, związane z układem pokarmowym. Według naukowców 85 procent pacjentów, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu, która nie jest celiakią, cierpi również na wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów w jelitach. Podobnie trwające przez dłuższy czas naprzemienne biegunki i zaparcia również mogą świadczyć o nietolerowaniu glutenu także w tej najcięższej postaci, czyli właśnie celiakii.

Jeśli natomiast po spożyciu pszennego chleba lub glutenu w innej postaci towarzyszy ci ból brzucha, jest spora szansa na to, że zmagasz się z nietolerancją glutenu. Ten objaw dotyka 83 procent pacjentów. I choć bóle brzucha czy dyskomfort w żołądku mogą być związane również z innymi dolegliwościami, warto obserwować swój organizm i rozważyć również diagnostykę w kierunku celiakii. Szczególnie należy wziąć to pod uwagę, jeśli dodatkowo tracimy również kilogramy, mimo iż nie zwiększyliśmy aktywności fizycznej ani nie zaczęliśmy żadnej odchudzającej diety.

Inne objawy nietolerancji glutenu

Wśród innych objawów, na które warto zwrócić uwagę, wymienia się:

  • bóle głowy – osoby, zmagające się z nietolerancją glutenu cierpią na nie częściej niż osoby zdrowe;
  • zmęczenie i brak energii;
  • opryszczkowe zapalenie skóry – to jeden z najczęstszych objawów celiakii;
  • depresja – problemy z układem trawiennym, a szczególnie z pracą jelit, powodują zmiany w funkcjonowaniu układu nerwowego i znaczny spadek serotoniny. Związane jest to również z osłabioną pracą lub zupełnym zanikiem kosmków jelitowych i przepuszczalnością ścian jelita, które wypuszcza do krwiobiegu toksyny i bakterie.
  • niedokrwistość z powodu niedoborów żelaza – zanik kosmków jelitowych, towarzyszący celiakii, prowadzi do zaburzeń wchłaniania żelaza.
  • choroby autoimmunologiczne – u pacjentów, u których zdiagnozowana Hashimoto, cukrzycę typu 1 lub autoimmunologiczne zapalenie wątroby celiakia rozwija się częściej niż u pacjentów zdrowych;
  • bóle mięśni i stawów oraz mrowienie i drętwienie rąk i nóg.

Zobacz też: http://www.zdrowakroplakrwi.pl/dieta-anti-aging-co-jesc-aby-sie-nie-starzec/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułApiterapia – czym jest i jak działa? 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here