cholesterol

Cholesterol ten dobry, jak i zły jest  niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Część cholesterolu produkuje sam organizm. Proces ten zachodzi w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek w organizmie. Druga część cholesterolu dostarczana jest razem z jedzeniem. Źródłem cholesterolu w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Określenia dobry i zły to potoczne nazwy tych dwóch lipoprotein – LDL – jest to ten zły cholesterol, zaś HDL jest tym dobry.

Jakie cholesterol spełnia funkcje w organizmie? 

Główne funkcje cholesterolu: 

  • jest budulcem błon komórkowych
  • należy do składu osłonek mielinowych
  • obecny jest w procesie produkcji hormonów
  • jest niezbędny do wytwarzania i przyswajania w organizmie witaminy D
  • zdecydowanie ułatwia proces trawienia tłuszczów

Przeczytaj też: http://ortho-med.pl/kiedy-zdecydowac-sie-na-usuwanie-kamienia-nazebnego/

Cholesterol – przyczyny

Najpopularniejszą przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zawiera ona tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które znajdują się w:

  • tłustych mięsach i wędlinach
  • tłustych produktach mlecznych, np. śmietanie, serze żółtym i topionym
  • fast foodach
  • wyrobach cukierniczych
  • konserwach

Objawy cholesterolu 

Wysoki poziom cholesterolu długo nie jest odczuwalny i nie czuć związanych z nim objawów. Niepokojące objawy pojawiają się, kiedy w naszym organizmie znajduje się nadmiar cholesterolu LDL. Pomnaża się w organizmie odkładając się on w ścianach tętnic w postaci tzw. złogów( blaszki miażdżycowej).

Kiedy nie zareagujemy wystarczająco szybko i skutecznie choroba będzie się rozwijać i postępować. Niesie to za sobą duże konsekwencje w postaci innych chorób. Najczęściej choroby wieńcowej.  Najbardziej charakterystycznym objawem choroby tej jest ból w klatce piersiowej. 

W niektórych przypadkach niektórych nadmiarów cholesterolu objawem może być  zawał serca czy udar mózgu.

Źródło: http://www.leczsiezdrowo.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOlej lniany
Następny artykułZalety diagnostyki obrazowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here